ISTORICUL BISERICII MALU

 Biserica parohială Malu cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” este aşezată în satul Malu,comuna Stoileşti,judeţul Vâlcea.
    Comuna Stoileşti este una dintre cele mai extinse localităţi rurale ca suprafaţă din judeţul Vâlcea. Prezintă un relief cu grad de fragmentare accentuat, ce cuprinde platouri interfluviale relativ netede şi înguste, separate de văi adânci (peste 100 m ) cu versanţi abrupţi; terenul este intens supus degradării, mai ales pe terenurile în pantă, defrişate şi supuse păşunatului excesiv sau lucrate agricol. Frecvent iau naştere alunecări şi mai ales prăbuşirea de teren care determină degradarea drumurilor comunale de pe platourile interfluviale.
    Cei din Stoileşti se mândresc cu oameni harnici şi gospodării frumoase, cu păduri şi peisaje minunate. Este o localitate veche, atestată documentar prin anul 1557, preexistând şi o veche civilizaţie neolitică.Istoria acestor locuri a continuat şi s-a metamorfozat cu existenţa milenară a acestui popor.În prezent, din punct de vedere administrativ, comuna Stoileşti este compusă din 15 sate: Barsoiu, Balomireasa, Bulagei, Delureni, Geamăna, Gheobeşti, Giuroiu, Izvoru Rece, Malu, Neteşti, Obogeni, Stăneşti, Stoileşti, Urşi, Vlăduleşti.
    Numele parohiei Malu,este dat de faptul ca forma de relief intalnita in zona este de deal si podis formand un adevarat scut de aparare precum un mal.
    Comuna din care Parohia Malu face parte este aşezată pe malul stâng al râului Olt.Situată în partea de centru Est  a judeţului Vâlcea, învecinându-se în partea de vest cu comuna Galicea, la sud Comuna Olanu, la Est – comuna Danicei la Nord - Comuna Nicolae Bălcescu şi este străbătută de DJ 678H.
 
B.Istoricul bisericii parohiale
 
    ۩ Biserica parohială Malu este construită în anul 1799?1810,din lemn şi acoperită cu şiţă de stejar.Biserica este sub formă de corabie,temelia fiind de cărămidă.Plecând de la atestarea documentară a comunei la anul 1557,şi a diferitelor legende care circulă prin zonă,există posibiliatea ca Biserica parohială să fie datată mult mai înainte undeva la sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea,deoarece din moşii-strămoşii s-a păstrat ideea ca ea ar exista încă din timpul voievodului Mihai Viteazul,nu excludem posibilitatea ca ea sa fie construită pe ruinele alteia mult mai vechi.În partea de Nord-Est a bisericii bătrânii locului spun ca a existat un cimitir secular.marturie stand cateva cruci din piatră care se găseau acolo acum câţiva zeci de ani.Studiile şi săpăturile ulterioare pot demonstra vechimea acestei bisericuţe nădăjduitoare spre cer.(Pr.Paroh Spătaru Oliviu Gheorghe).
    În anul 1826 a fost renovată,iar în anul 1962 i s-a reparat temelia înlocuindu-se cea de cărămidă cu beton armat.
    Cu stăruinţa epitropului Bălaşa Nicolae şi a consilierului parohial Rizea Ion,fiind ajutaţi şi de enoriaşi,în anul 1978 acoperişul a fost învelit cu tablă zincată.
    În anul 1980 tot cu sprijinul enoriaşilor pe data de 12 august,este zugravită din nou după sistemul celui vechi.Lucrarea a fost executată de pictor Comănescu Trandafir din comuna Nicolae Bălcescu,satul Predeşti.
    Incepand cu anul 2011,au fost facute numeroase lucrari de intretinere si infrumusetare al locasului de cult in care imi desfasor activitatea ca preot paroh.
A fost izolata termic pe interior şi exterior,o cameră construită în prealabil din lemn.A fost curatat cimitirul care se afla in curtea bisericii,taindu-se 5 pomii fructiferi imbatraniti,care puneau in pericol siguranta enoriasilor si a locasului de cult fiind foarte apropiati de sfanta biserica.In anul 2012 a fost construita o bucatarie din lemn,acoperita cu tabla,si dotata cu un cuptor zidit,pentru uzul propriu al parohiei.Tot in acest an a fost refacuta si alimentarea cu apa a bisericii,aducandu-se de o distanta de peste 250 de m.In anul 2012-2013 a fost facut intabularea Bisericii,a incintei sale cat si a terenului si a casei parohiale care a fost revendicata.
    A fost dotat sfantul altar cu un chivot nou aurit,o cadelnita noua,4 randurii de vesiminte noi cat si cu o Sfanta Evanghelie.
In anul 2014 a fost vopsita cu bronz tabla bisericii si a clopotnitei.